Концерт пијанисткиње Наде Колунџије

Поштована децо, родитељи и суграђани, позивамо вас на концерт који ће се одржати у среду, 23. новембра од 19 часова у Великој сали музичке школе. На концерту под називом „Лујеве успомене ружа“ ће наступити пијанисткиња Нада Колунџија.

Овим програмом савремене музике Нада Колунџија жели да подсети на недавно преминулог холандског композитора Луја Андрисена (Louis Andriessen, 1939-2021), чији је стваралачки допринос на музичком пољу огроман. Такође, жели да укаже и на нит која обједињује програм а то је – веза са традицијом. Веза са традицијом може се наслутити већ и по називима неких композиција: валцер, токата, етида, песма. Композитори се композиционим поступцима, контекстом и концепцијом дела поигравају са нама блиским елементима традиционалног језика као и са слушаочевим очекивањима. Кроз овакву призму, која прелама старо и ново, слушалац са једне стране добија осећај блискости и сигурности, а са друге му се отвара могућност да прихвати нове елементе савременог музичког језика композитора.

Нада Колунџија је пасионирани извођач савремене музике. Њени солистички наступи особени су по имагинативним програмима и високо оцењеним интерпретацијама. Своје наступе је обогатила свирањем препарираног клавира, клавира играчке, снимљеним звучним матрицама, вишемедијским концептима, четврт степеном музиком за 2 клавира. Има велики број посвета и премијерних извођења.
Паралелно са солистичким наступима, дуги низ година наступа са својим братом Јованом Колунџијом виолинистом интернационалне каријере. Била је сарадник и гост музичар Les AMIS ансамбла из Торонта. Члан је Ансамбла за другу нову музику. Сарађивала је са великим бројем домаћих и иностраних музичара и композитора и гостовала је на бројним фестивалима. Добитница је интернационалних награда и
признања од којих издвајамо – Златна медаља на такмичењу Global Music Awards за издање УДАХ/ИЗДАХ: Мала антологија музике за клавир, награда магазина „Музика класика” за женског извођача 2019. године, специјалну награду Удружења композитора Србије „Александар Павловић“ за животне заслуге на промоцији српске музике, награда за животно дело Удружења музичких уметника Србије. Одржала је преко хиљаду концерата у Европи, Азији и Америци, а њено име се налази у лексикону значајних људи Србије у издању интернационалне издавачке куће Oxford book. Нада Колунџија је остварила многобројне снимке за потребе радијских и ТВ програма у Србији и бившој Југославији и има богату дискографију.

You may also like...